Посиденьки біля багаття за мискою смачної ароматної вечері — один із найнезабутніших моментів походу! У цій статті ми покажемо, якою різноманітною та не типовою може бути кострова кухня. Рецепти перших страв, цікавих каш, смачних сніданків, і навіть хліба та кексів на багатті допоможуть перетворити звичайну похідну кухню на outdoor-ресторан!

Зверніть увагу. Дрова на природі доступні не завжди, і в такому разі рятують пальники. Читайте, як вибрати пальник, в чому особливість систем швидкого приготування їжі і що приготувати на Jetboil.

Особливості кострової кухні у поході

У мережі є безліч різноманітних рецептів страв на багатті. Однак, далеко не всі з них підходять для повноцінного походу. Багато страв на багатті розраховані на простий пікнік або маршрут вихідного дня, коли немає строгих обмежень стосовно ваги рюкзака і терміну зберігання продуктів, та можна з легкістю взяти свіже м'ясо, молоко та яйця, овочі, фрукти, хліб. Для тривалих же походів провізію підбирають ретельніше.

Читайте докладніше про те, що їсти в поході, як скласти розкладку та інші особливості харчування в поході. Зараз ми лише коротко позначимо основні критерії, яким має відповідати їжа для тривалого пішака, і, відповідно, інгредієнти для готування на багатті.

  • Легка вага. Ставка робиться на дегідровані (сушені) продукти. Консерви, свіжі фрукти та овочі —  в обмеженій кількості. Жодних скляних і бляшаних банок — лише пакетовані продукти.
  • Висока калорійність та збалансованість. Їжа на багатті не повинна бути «порожньою», в раціон включають якнайбільше ситної їжі, яка містить білки, вуглеводи, жири та вітаміни.
  • Легке та швидке приготування. У поході часто немає часу та ресурсів на багатогодинне готування. Кілька цікавих рецептів, з якими все ж таки доведеться попотіти біля казанка, прибережіть на денки. А в усі інші дні вибирайте прості страви.

Порада. Для коротких обідніх привалів і вечерь в особливо завантажені дні, коли немає сил готувати, запасіться готовою їжею. Звичні локшину, пюре та супи з пакетиків замініть збалансованим, ситним харчуванням для мандрівників. На перші дні радимо взяти стерилізовані консерви у пакетах, а на наступні —  практично невагому сублімовану їжу.

Рецепти перших страв на багатті

Різноманітні супи обов'язково включають у похідне меню. Вони швидко насичують, і при цьому легко перетравлюються —  те, що потрібно для обіду чи легкої вечері.

Порада. По максимуму скоротіть час приготування, попередньо підготувавши інгредієнти: промийте і висушіть крупи, зважте все і розфасуйте порційно, зробіть готові мікси із сухих інгредієнтів, які закладаються одночасно.

Вівсяний суп із грибами

Дуже ароматний та поживний грибний супчик —  ідеальний варіант для вечері наприкінці продуктивного дня!

Інгредієнти:

  • Свіжозібрані гриби (кількість за бажанням) або сушені — жменя*
  • Геркулес — 1 склянка
  • Цибуля свіжа — 2 штуки або жменя сушеної
  • Картопля свіжа 2-3 штуки або сушена (попередньо замочена) — за бажанням
  • Сіль — 0,5 ч.л.
  • Чорний перець горошком, лавровий лист

*Найкраще варити суп з калорійними маслюками, лисичками, білими грибами. Сушені гриби потрібно заздалегідь замочити (приблизно за 30 хвилин), потім злити воду і використовувати, як свіжі.

Закип'ятити 2 літри води. Додати гриби, порізані товстою соломкою, і варити приблизно півгодини. Додати цибулю, картоплю, приправи, сіль.

Всипати геркулес, варити ще 20 хвилин, при необхідності долити ще води. За консистенцією суп має бути густим, але не кашоподібним.

Харчо

Національний грузинський суп —  густий, поживний, з насиченим смаком.

Інгредієнти:

  • М'ясо (консерви або сушене, попередньо замочене) — 0,5 кг *
  • Рис — 1 склянка
  • Масло топлене — 2 ст.л.
  • Томатна паста (беріть в одноразових пакетиках/пірамідках) —  2 ст.л.
  • Сушена цибуля, сіль (0,5 ч.л.), перець, хмелі-сунелі

*Згідно з каноном харчо готують тільки з яловичини, але ви можете використовувати будь-яке м'ясо.

Рис опустити в киплячу воду (близько 2 літрів) і варити 20-25 хвилин. Потім додати цибулю, часник, сіль, спеції. Варити ще хвилин 20.

На олії підсмажити томатну пасту, додати її разом із м'ясом за 10 хвилин до готовності.

Лагман

Готуємо на багатті ароматний центральноазіатський суп з локшиною, овочами та м'ясом.

Інгредієнти:

  • Топлене масло — ​​1-2 ст.л.
  • Сушене м'ясо (шматочки та/або фарш) — близько 100 г
  • Сушені овочі: морква, картопля, цибуля, баклажани, солодкий перець, помідори, часник — всього по жмені
  • Сушений часник —  1 ст.л.
  • Плоска локшина — 200 г
  • Сіль
  • Перець, зіра

Замочити м'ясо та моркву у воді (краще гарячій). Через 15-20 хвилин розтопити в 3-літровому казанку масло, висипати м'ясо, зіру, моркву і добре перемішати.

Додати цибулю, картоплю, баклажани, перець. Залити все бульйоном, що залишився після замочування м'яса, і тушкувати 10 хвилин.

Долити воду, посолити, поперчити. Додати помідори та локшину. Томити ще 15 хвилин до готовності.

За бажанням можна зробити вегетаріанський лагман —  для цього просто приберіть з інгредієнтів м'ясо. Суп вийде більш легким, але теж смачним та поживним. Також читайте докладніше про вегетаріанську кухню в поході.

Куліш

Багато рецептів на багатті збереглися з давніх-давен, і один з найвідоміших з них, — пшеничний куліш, — використовували ще чумаки та січові козаки. Ця страва, яку одночасно можна віднести і до супу, і до каші, досі шанована серед аутдорників.

Інгредієнти:

  • Пшоно — 100 г
  • Сало — 100 г
  • Картопля — 2 шт *
  • Морква, цибуля —  по 1 шт.
  • Масло вершкове/топлене
  • Сіль, сушена зелень, спеції до смаку

*Свіжі овочі можна замінити сушеними, попередньо замоченими.

Котел добре розігріти. Викласти сало, нарізане кубиками середнього розміру.

Помішувати сало, доки воно не пустить жир. Додати цибулю та моркву, обсмажувати 5-7 хвилин.

Залити в казан 1 л води, довести до кипіння і додати картоплю.

Через 5-7 хвилин всипати промите пшоно, варити до готовності. Регулюючи кількість води, можна довести куліш до стану густого супу, або рідкої каші — вибирайте на власний розсуд.

Наприкінці додати олію, зелень, сіль та спеції. Перед подачею дати кулешу трохи настоятися.

Ще статті по темі:

Нестандартні каші на багатті

Що можна приготувати на вогнищі на вечерю? Першою на думку спадає каша з м'ясними/рибними консервами. Різні крупи є незамінним продуктом у поході. Гаряча каша перед сном зігріє, наситить. І, головне, це може бути не просто зварена в окропі крупа, а щось набагато цікавіше.

Порада. Попереднє замочування круп значно прискорить готування. Рис, гречку, перловку, булгур варто замочити в окропі або хоча б у холодній воді. Особливо ця порада стане в нагоді на високогір'ї, де крупи розварюються повільніше.

Мамалига з сиром

Старовинний гуцульський рецепт ідеально підходить для походів —  каша вариться легко та швидко.

Інгредієнти:

  • Кукурудзяна крупа — 2 склянки
  • Сир — за смаком*
  • Цукор — 1 ст.л.
  • Сіль, мускатний горіх, сушений імбир
  • Масло топлене (за бажанням)

*Підійде будь-який сир (сулугуні, пармезан та ін.), проте за карпатською традицією мамалигу їдять із бринзою.

Закип'ятити 2 літри води, всипати крупу та варити, постійно (!) помішуючи. Не відволікайтеся, інакше каша візьметься грудочками.

Додати сіль, цукор, спеції і варити 10-15 хвилин.

Зняти з вогню і відразу ж ввести в кашу масло і заздалегідь нарізаний соломкою сир.

Є ще один, традиційний варіант роздачі мамалиги. Варять густу кашу, по готовності перевертають її і нарізають, як хліб. На кожну скибочку викладають нарізаний сир та масло.

Кускус із нутом

Нестандартна похідна каша порадує гурманів. Якщо підготувати інгредієнти заздалегідь, приготування займе лише 5 хвилин!

Інгредієнти (на одну порцію):

  • Кус-кус — 100 г
  • Нут (попередньо замочений або консервований) — 60 г
  • Сушені помідори — жменя
  • Сушена цибуля, базилік — по 1 ч.л.
  • Лимонна цедра — ½ ч.л.
  • Твердий сир —  1 ч.л.
  • Сіль, перець

Всі інгредієнти змішати та викласти в киплячу воду. Окропу має бути стільки, щоб він покривав суміш на 1 см.

Добре перемішати. Томити близько 5 хвилин, наприкінці знову перемішати.

Горохова каша

Гарний вибір для вегетаріанців — навіть без м'яса відмінно насичує. М'ясоїди можуть додати будь-яке сушене/консервоване м'ясо.

Інгредієнти:

  • Горох колотий — 1,5 склянки
  • Сушена цибуля, морква, зелень
  • Сіль, перець, приправи до смаку
  • Топлене масло/олія

Горох та моркву замочити у воді (2 склянки) на 10-15 хвилин. Поставити на вогонь, додати цибулю, сіль, спеції.

Влити ще 2-3 склянки води та варити до готовності. Наприкінці додати сушену зелень та олію.

Рисова каша з кокосом та кешью

Ще одна зовсім не типова каша для походу. Її особливість — висококалорійні складові та екзотичний східний смак.

Інгредієнти:

  • Рис — 200 г
  • Кешью подрібнений — 30 г
  • Стружка кокосова —  4 ст.л.
  • Лимонна цедра, кмин, коріандр, червоний перець, сіль
  • Топлене масло

У казанці розтопити масло і тушкувати на ньому рис приблизно хвилину. Налити близько 0,5 л окропу. Всипати спеції та кокосову стружку.

Томити до випаровування рідини, постійно помішуючи. Наприкінці посолити та додати кеш'ю.

Готову кашу укутати та настоювати приблизно півгодини.

За бажанням спеції замініть цукром і додайте сухе молоко — отримаєте солодку кашу на сніданок.

Десерти та сніданки для походу

Класичний перелік страв на сніданок включає омлет та яєчню, каші на молоці, домашню випічку. Не відмовляйтеся від звичного раціону в поході, адже всю цю їжу можна приготувати на багатті!

Важливо. Будь-які нові рецепти страв на багатті варто заздалегідь протестувати. Перед тим, як додати страву в розкладку, приготуйте її вдома і визначте ідеальний розмір однієї порції, кількість спецій і т.д..

Вівсянка із сухофруктами

Солодка каша з вітамінною добавкою у вигляді родзинок та кураги зарядить енергією на весь день. Це вам не «порожні» миттєві кашки із пакетиків!

Інгредієнти:

  • Вівсяна крупа — 3 склянки
  • Родзинки — півсклянки
  • Курага
  • Згущене молоко — 1 пакет
  • Сіль — щіпка

Закип'ятити 2 літри води, додати пакет згущеного молока, посолити, добре перемішати.

Томити 15 хвилин, помішуючи. Наприкінці додати порізану курагу і варити ще 5 хвилин. За бажанням перед подачею заправити топленим маслом.

Гречка на молоці

Ще одна класична ранкова каша, яку легко приготувати нашвидкуруч перед виходом на маршрут.

Інгредієнти:

  • Гречка — 1+1/4 склянки
  • Сухе молоко —  4 ст.л.
  • Цукор — 2 ст.л.
  • Сіль — 1/3 ч.л.
  • Масло за бажанням

Крупу залити холодною водою (1,5 літри), посолити, довести до кипіння і варити 10 хвилин.

Сухе молоко розвести водою та влити в гречку. Додати цукор, знову довести до кипіння. Варити до готовності близько 10 хвилин (або зняти з вогню, укутати і дати настоятися). Перед подачею заправити маслом.

Омлет

Що посмажити на вогнищі вранці? Звісно ж, яйця! Не хвилюйтеся: таскати в рюкзаку крихкі сирі яйця не доведеться — їх замінить сухий яєчний порошок.

Інгредієнти (з розрахунку на одну порцію):

  • Яєчний порошок —  1,5 ст.л.
  • Молоко сухе — 10 г
  • Масло топлене/вершкове — 1 ч.л.
  • Сіль — щіпка

Сухе молоко розвести у третині склянки води та залити ним яєчний порошок.

Посолити, збити вилкою.

Вилити на розігріту, змащену маслом сковороду або кришку від казанка, смажити на сильному вогні.

Наприкінці накрити омлет кришкою і дати дійти 3-5 хвилин.

Базовий рецепт омлету можна доповнити сушеною зеленню, спеціями, овочами, сиром і т.д.. Обсмажити яйця на салі або з ковбасою. За бажанням також у яєчну масу можна ввести борошно, щоб зробити страву більш поживною.

Оладки

Оладки з джемом, ще й на природі — такий сніданок точно запам'ятається. А приготувати його не складніше, ніж в умовах міської кухні.

Інгредієнти:

  • Борошно — 1 склянка *
  • Яєчний порошок —  1 ст.л.
  • Топлене масло — ​​1 ст.л.
  • Сіль та цукор до смаку

*Всі сухі інгредієнти можна замінити готовою сумішшю для млинців, яка вже включає все необхідне, крім води і масла.

Змішати усі інгредієнти, додати склянку води.

Сковороду або кришку від казанка розігріти та змастити олією.

Викладати тісто по одній ложці і обсмажувати оладки з обох боків.

Гарячі оладки змастити топленим маслом.

Маффіни в апельсинах

Це, звичайно, далеко не рутинний рецепт для походу, проте одну денку цілком можна присвятити подібному смачному «збоченню».

Інгредієнти:

  • Апельсини — 2-3 штуки
  • Сметана — 50 г *
  • Сухий яєчний порошок —  близько 30 грам
  • Цукор — 50 г
  • Борошно — 220 г
  • Горіхи, сухофрукти, лісові ягоди за бажанням

*Сметану можна замінити розведеними у воді сухими вершками або молоком.

Змішати вилкою яєчний порошок, 100 мл води, цукор, борошно, сметану. Додати ягоди/горіхи/сухофрукти.

З апельсинів зрізати верхівки, вийняти м'якуш, видавити з неї сік, третину якого влити в тісто.

Тісто розлити в апельсинові чашки, накрити зрізаними верхівками і загорнути в два шари фольги.

Помістити заготовки повністю у розігріте вугілля на 30-40 хвилин. Жар — середній. Пекти до готовності.

До апельсинових кексів варто подати смачний гарячий напій. Читайте, що можна заварити в поході, крім банальних пакетованих кави та чаю.

Бонус: рецепти хліба на багатті

Не всі похідники знають, що можна приготувати на багатті не тільки супи та каші, а й ароматний свіжий хліб! Навіщо морочити собі голову? Звичні буханки магазинного хліба в похід зазвичай не беруть (хіба що одну на перший день), оскільки він займає багато місця, швидко черствіє і пліснявіє. А ось із інгредієнтами для приготування хліба все набагато простіше. Інвентар для випічки теж примітивний — вистачить звичайного похідного начиння!

Стандартний об'ємний хліб у поході готувати важко, тому його замінюють більш простими у приготуванні коржами, або ж незвичайним хлібом на шампурах.

Хлібні коржі на дріжджах

Для приготування коржа потрібна звичайна похідна сковорода, кришка від казанка або металева миска, і близько двох годин часу.

Інгредієнти:

  • Борошно пшеничне — 1 склянка
  • Сухі дріжджі —  1 ч.л. без гірки
  • Сіль, цукор за смаком

Змішати борошно та сухі дріжджі.

У 1/3 склянки води розчинити сіль та цукор, вилити в суху суміш і замісити тісто.

Сформувати плоский коржик, припилити його з двох боків борошном і викласти в змащену олією сковороду.

Накрити рушником і поставити у тепле (не гаряче!) місце біля багаття.

Приблизно через 1,5 години тісто має збільшитися вдвічі. Коли це станеться, поставити сковороду на вугілля (жар слабкий або середній).

Як тільки одна сторона зарум'яниться, перевернути і підсмажити корж з іншого боку.

Хліб на шампурах

Цей рецепт поки що не надто популярний серед похідників з тієї простої причини, що не всі про нього знають! А хто знає, вже взяв на озброєння і готує регулярно.

Інгредієнти:

  • Борошно — 250 г
  • Розпушувач — 2 ч. л.
  • Сіль —  1 ч.л.

Змішати всі інгредієнти та потроху додати 170-190 мл води (краще теплої).

Місити тісто, доки воно не стане однорідним (довго це робити не потрібно).

Розділити тісто на 2-4 частини та скачати з кожної довгу ковбаску (товщиною як палець).

Встановити шампури над тліючим вугіллям, і готувати, періодично перевертаючи, до повного пропікання хліба.

Впевнені, наша добірка рецептів значно урізноманітнить ваш похідний раціон. А щоб їжа на багатті була ще смачнішою, готуйте та їжте її з якісного похідного посуду, який ви можете придбати в магазині Shambala.